Old School tattoos
22 December 2020
Old school tattoos, ook bekend als (American) Traditional. Je kent ze wel de echte “plakplaatjes”. Een van de populairste tattoo stijlen die er bestaat. Namen zoals Sailor Jerry en Ed Hardy heb je vast en zeker wel eens voorbij zien komen tijdens je zoektochten op Google of tijdens het kijken van je favoriete tattoo tv-programma’s.
Wat maakt een tattoo nou een Old School Tattoo
Maar wat maakt een tattoo nou old school? Wat definieert eigenlijk een echte old school tattoo? Old school tattoos staan bekend om dikke lijnen, felle kleuren en tijdloze designs. Ook hebben old school tattoos vaak weinig tot geen schaduw werk en als er wel schaduw in zit dan is dit vaak gedaan met de bekende whipshading techniek. In het verleden werd het kleurgebruik vaak beperkt. Er werd voornamelijk gewerkt met zwart, rood, blauw, geel en groen. Hier was een hele logische en simpele reden voor. Waar tegenwoordig de mogelijkheden eindeloos zijn wat kleuren betreft, waren er toen domweg niet meer kleuren. Hoewel designs vaak simpel zijn, kloppen ze als een deur. Perspectief, verhoudingen en anatomie blijven belangrijk, ondanks dat de stijl wat cartoony aanvoelt. Het kunst zit juist in de werkelijkheid vertalen naar een 2d tekening.
Een bekende kreet onder de old shool liefhebbers is “Bold will hold”! Wat vrij vertaald kan worden naar dik blijft. Een kreet die old school tattoo’s perfect omschrijft.
Old School tattoos ontstaan in Amerika
American Traditional is een tattoo stijl die zijn oorsprong kent in, je raadt het al, Amerika. Het tatoeëren zelf is al eeuwen oud, maar in Amerika begon het pas in de 19e en 20e eeuw populair te worden. In eerste instantie vooral bij de buitenbeentjes en zeelieden. Tijdens de 2e wereldoorlog werd het ook populair onder de soldaten. Je zult dus vaak designs zien die qua thema bij deze groepen passen. Zwaluwen, ankers en adelaars zijn een paar voorbeelden van de vele populaire designs. Maar ook de old school roos, skull, pin-up en hart met banner designs zijn klassiekers.
In het begin werkte men vooral nog met flash sheets. Dit waren bladen vol kant en klare designs waar je uit kon kiezen. Je ging naar een tattoo shop en koos een design uit op de muur. Hierdoor zie je ook veelal dezelfde soort designs of zelfs exact dezelfde designs op mensen getatoeëerd. Dit was ook wel nodig, want als er een schip vol met soldaten of matrozen aan kwam, dan had je geen tijd om voor elk persoon een custom ontwerp te maken. Je kreeg dus gewoon wat er beschikbaar was.
Door de jaren heen kwamen hier steeds meer designs bij en werden toch de custom tattoos steeds populairder. Je zult tegenwoordig dus veel design zien die uniek zijn aan de persoon maar de essentie van old school wel weten te pakken. Designs waarbij er een specifieke betekenis achter zit voor de drager, maar toch meteen eruit gepikt kunnen worden als old school.
Waar tattoos vroeger vooral voor mannen waren is dat nu natuurlijk helemaal niet meer aan de orde. Ook de invloed hiervan zul je terugzien in de moderne old school designs. Je ziet steeds vaker klassieke designs in “mannen”- en “vrouwen” versies, wat zich natuurlijk weer bijzonder goed leent voor een couples tattoo.
Er zijn talloze topartiesten die ieder hun eigen draai weten te geven aan het old school, maar nooit zonder de tradities te vergeten.
Auteur: Herman Poorthuis, Sailors and Crooks
